Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail
12,90 zł
Sushi Tempura Maki z Krewetką
SKŁADNIKI:
- 200g ryżu do sushi
- krewetki black tiger
- awokado
- kilka płatków wodorostów nori
- mąka tempura
- lód
- pasta wasabi
- imbir marynowany różowy
- 2 łyżki wina mirin
- 3 łyżki octu ryżowego
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- woda
PRZYGOTOWANIE:
1. Krewetki obieramy z pancerzyków, po czym robimy nacięcie na grzbiecie i usuwamy wnętrzności. Surowe krewetki doprawiamy solą, winem mirin, sosem sojowym i marynujemy 10 minut.
2. Tutaj znajdziesz przepis na przygotowanie ryżu.
3. Ciasto tempura. W naczyniu mieszamy: mąke, wodę, proszek do pieczenia, sól i lód. Otrzymana konsystencja ciasta może być rzadsza.
4. Doprawione krewetki po marynowaniu nabijamy na patyki z szaszłyków i usuwamy zbędne fragmenty. Następnie panierujemy je w przygotowanej tempurze. Po czym smażymy krewetki na głębokim i rozgrzanym tłuszczu około 4 minut.
5. Na macie do zwijania sushi nakładamy folię spożywczą, na niej umieszczamy połowę płatka nori (matową stroną do góry) i ryż. Następnie odwracamy arkusz ryżem do dołu. Przez środek arkusza rozprowadzamy wąski pas wasabi i nakładamy pokrojone krewetki i przygotowane awokado. Całość delikatnie uciskamy i zawijamy.
6. Otrzymany rulonik namaczamy dokładnie w tempurze i smażymy na patelni w gorącym oleju. Na koniec kroimy rolkę w 2-2,5cm kawałki. Smacznego :)
Przepis Wideo:
Sushi Tempura Maki z Krewetką
Potrzebujesz Składniki Do Sushi?
Wszystko Znajdziesz U Nas:
Ryż Do Sushi