Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail
Ryż jest podstawą dla wielu tajskich dań. Co ciekawe, w Tajlandii jego nazwa oznacza również "posiłek". Ryż tajski jada się w tym kraju na wiele sposobów: do dań wytrawnych (często bardzo ostrych) przyrządzając na sypko albo gotując do formy kleistej - aby przygotować z nim pyszne desery. Zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty i zakupu oryginalnego ryżu tajskiego!
Jak ugotować ryż po tajsku?
Niewątpliwie najczęściej występującym ryżem w daniach tajskich jest tajski długoziarnisty ryż jaśminowy. Ma on nietypowy aromat i delikatny smak. Jest to odmiana, której nie powinno się solić. Aby smakował najlepiej jak to możliwe, ryż jaśminowy tajski należy gotować na sypko. Najpierw ziarna należy wsypać do sita i dokładnie opłukać, aż do uzyskania efektu czystej, a nie lekko białej wody. Opłukany ryż tajski wsypuje się do garnka i zalewa wodą (w proporcjach 1:2) i nakrywa pokrywką. Całość należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze przez około 6 minut na minimalnym ogniu, cały czas bez mieszania. Po wyłączeniu kuchenki przykryty garnek należy pozostawić na około 15 minut. Wtedy ryż całkowicie wchłonie wodę i będzie gotowy do spożycia. Powinno się go podać od razu po ugotowaniu. Ryż jaśminowy tajski bardzo dobrze pasuje do dań pikantnych, ponieważ staje się w nim łagodnym elementem - balansującym wyraziste smaki.
Nietypowy ryż tajski dla smakoszy
W naszym sklepie zakupić można nie tylko tajski ryż biały, ale także ryż tajski brązowy. Dzięki swojej osłonce zachowuje on więcej witamin i błonnika od ryżu białego. Wielką gratką może stać się spróbowanie nieco bardziej nietypowych odmian ryżu. Będą to bowiem odmiany kolorowe. Do wyboru w naszym sklepie są:
Ryż tajski czerwony - jest to odmiana ryżu jaśminowego. Odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Nie jest kleisty.
Ryż tajski czarny - czyli jedna ze szlachetniejszych odmian ryżu tajskiego. Jest nieco kleisty.
Ryż tajski fioletowy (riceberry) - jest połączeniem tajskiego ryżu jaśminowego i lokalnego ryżu fioletowego. Jest miękki i delikatny w smaku. Ryż fioletowy tajski jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, antyoksydantów, karotenoidów i witaminę E.
Sprawdź cały dostępny asortyment i złóż zamówienie na wybrany tajski ryż jeszcze dzisiaj!
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.