Tajskie mąki i makarony
Kuchnia tajska oprócz oryginalnych smaków i ostrych przypraw to także dania przygotowywane w taki sposób, jaki nie zawsze jest oczywisty dla osób przyzwyczajonych do kuchni europejskich. Do tajemnic tej azjatyckiej kuchni zalicza się na pewno wykorzystywanie lekkich, tajskich makaronów ryżowych, które doskonale pochłaniają aromaty przypraw. Sprawdź naszą ofertę makaronów i mąk tajskich już teraz!
Tajskie makarony
Najbardziej znane danie tajskie z makaronem to niezaprzeczalnie pad thai. W naszym sklepie zakupić można taki tajski makron, z którym ten posiłek smakować będzie najlepiej. Dostępny u nas jest także bezglutenowy tajski makaron ryżowy, który nie zawiera tłuszczu. Można użyć go w kuchni do przygotowania orientalnej zupy i dań z woka. Makaron ryżowy tajski może stać się też składnikiem sałatek albo farszu do sajgonek. Wedle preferencji albo potrzeb (wymagań danego przepisu) wybrać można makron tajski o szerokości 1, 3, 5 albo 10 milimetrów. Bardzo ciekawym produktem jest tajski makaron ryżowy pełnoziarnisty, charakteryzujący się wysoką zawartością błonnika (dzięki czemu wspomaga trawienie). Makron tajski pełnoziarnisty ryżowy świetnie pasuje do potraw stir-fry.
Mąka tajska, czyli tajemnica efektu chrupiącej panierki
Często wykorzystywanym produktem w kuchni tajskiej jest panierka tempura, będąca mieszanką kilku rodzajów mąk tajskich oraz odpowiednich przypraw i proszku do pieczenia. Takie połączenie sprawdza się idealnie do panierowania warzyw, ryb, czy np. krewetek. Suchą mieszankę tajską wystarczy połączyć z wodą. Powstaje wtedy ciasto (którego konsystencja powinna być nieco gęstsza niż ciasta na tradycyjne naleśniki). W płynnej mieszance zanurza się pokrojone wcześniej warzywa, mięso albo krewetki i smaży na głębokim tłuszczu. W efekcie otrzymuje się pyszną, chrupiącą i dobrze przyprawioną potrawę. Zakupić można także tajską mąkę panierkę do bananów w cieście. Zawartość torebki przygotowuje się z wodą, tak samo jak zostało to opisane powyżej. Różnicą jest to, że otrzymuje się danie słodkie, ponieważ panierka oprócz mieszanki mąk tajskich (ryżowej, pszennej i kukurydzianej), zawiera ponadto cukier, sól, wiórki kokosowe, sezam oraz orzeszki ziemne.