Sosy wietnamskie
Jedną z podstaw kuchni wietnamskiej są pyszne i aromatyczne wietnamskie sosy, które składają się zazwyczaj z zaledwie kilku składników, Mimo to dodają potrawom bogatego i wyrazistego smaku. Zapoznaj się z ofertą, którą przygotowaliśmy w naszym internetowym sklepie Sushi Sklep i kup oryginalne sosy wietnamskie już dzisiaj!
Sos wietnamski – podstawa w kuchni wietnamskiej
Prawdziwy wietnamski poczęstunek opiera się na przygotowaniu różnego rodzaju półproduktów. Oznacza to, że na stole mają znaleźć się półmiski z: gotowanym mięsem (krojonym w cieniutkie plasterki), dużą ilością warzyw (świeżych, duszonych oraz gotowanych na parze), tofu i owocami morza. Każda z osób do posiłku dostaje miseczkę ryżu (najczęściej jaśminowego) i do niego samodzielnie - wedle uznania - dobiera i nakłada sobie dodatki. I tu właśnie pojawia się sos wietnamski, w którym macza się wspomniane wcześniej warzywa, tofu czy mięso. Ponadto wietnamski sos stanowi również ważny dodatek do procesu gotowania potraw, który znacząco podbija i zmienia finalny smak dania, czyniąc go bardziej wyrazistym.
Bogactwo smaku sosów wietnamskich
To właśnie wietnamski sos chilli czy pasta chilli będą w stanie dodać wyrazistego smaku gotowanemu mięsu i warzywom (które bez żadnych dodatków mają dość delikatny smak). Sos wietnamski do ryżu może sprawdzić się jednak także na inne sposoby. Dodaje się go np. do sajgonek i wietnamskich pierogów. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest sos wietnamski w buteleczce z dozownikiem. Zawsze pozwala bowiem wyłożyć w delikatny sposób taką ilość sosu, jaka jest w danym momencie potrzebna. Dozowanie pozwala także zachować umiar w dodawaniu do potraw sosu wietnamskiego z chilli, który jest dość ostry.
Wyrazisty i unikalny wietnamski sos rybny
Tradycyjnym sosem z kuchni wietnamskiej jest również wietnamski sos rybny. W zapachu jest on nieco bardziej delikatny niż można by się było spodziewać po produkcie, którego podstawą są ryby. Oczywiście da się w nim wyczuć rybny posmak, ale nie jest on bardzo mocny i przechodzi w aromaty przypominające suszone grzyby. Wietnamski sos rybny jest dość słony, jednak nadmiar soli balansowany jest przez dodatek cukru. Jego smak określany jest jako smak umami (który w takim natężeniu występuje jeszcze wyłącznie w sosie sojowym). Stąd też oba sosy wietnamskie dodają innym smakom głębi i mają silny wpływ na dania, do których się je wleje. Sos rybny wietnamski dodaje się m.in. do bulionów z makaronem typu ramen czy np. (smażonych w woku) warzyw, mięsa i owoców morza.
Rozwiń opis