Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail
12,90 zł
Herbata Koreańska Konfitura Cytrynowa z Miodem 1kg OTTOGI
Opis: Herbata koreańska cytrynowa z miodem firmy Ottogi w słoiku o pojemności 1kg. Herbata cytrynowa, która połączeniu z miodem tworzy niezwykłą kompozycję o wyjątkowym smaku. Cytryna z miodem ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Herbata koreańska idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych. Pyszną herbatę można stosować na wiele sposobów, wszystko zależy od naszej wyobraźni. Przygotowując herbatę zalej 1 łyżeczkę koncentratu, 200ml ciepłej wody ( nie wrzątkiem ), dokładnie wymieszaj. Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Herbata Koreańska Yuzu Cytrynowa z Miodem 1kg OTTOGI
Opis: Herbata koreańska yuzu cytrynowa z miodem firmy Ottogi w słoiku o pojemności 1kg. Koreańska herbata z popularnego w Azji południowo-wschodniej owocu o nazwie yuzu, który wyglądem i smakiem przypominam cytrynę. W połączeniu z miodem tworzy niezwykłą kompozycję o wyjątkowym smaku. Owoc ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Herbata z yuzu idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych. Przygotowując herbatę zalej 1 łyżeczkę koncentratu, 200ml ciepłej wody ( nie wrzątkiem ), dokładnie wymieszaj. Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Koreańska Herbata Yuzu Pigwa z Miodem 500g OTTOGI
Opis: Herbata koreańska yuzu pigwa z miodem firmy Ottogi w słoiku o pojemności 500g. Koreańska herbata z popularnego w Azji południowo-wschodniej owocu o nazwie yuzu, który wyglądem i smakiem przypominam cytrynę. W połączeniu z miodem tworzy niezwykłą kompozycję o wyjątkowym smaku. Owoc ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Herbata z yuzu idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych. Przygotowując herbatę zalej 1 łyżeczkę koncentratu, 200ml ciepłej wody ( nie wrzątkiem ), dokładnie wymieszaj. Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Koreańska Herbata Yuzu Imbirowa z Miodem 500g OTTOGI
Opis: Herbata koreańska yuzu imbirowa z miodem firmy Ottogi w słoiku o pojemności 500g. Koreańska herbata z popularnego w Azji południowo-wschodniej owocu o nazwie yuzu, który wyglądem i smakiem przypominam cytrynę. W połączeniu z miodem tworzy niezwykłą kompozycję o wyjątkowym smaku. Owoc ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Herbata z yuzu idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych. Przygotowując herbatę zalej 1 łyżeczkę koncentratu, 200ml ciepłej wody ( nie wrzątkiem ), dokładnie wymieszaj. Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Koreańska Herbata Yuzu Daktyle Jujube z Miodem 500g OTTOGI
Opis: Herbata koreańska yuzu daktyle jujube z miodem firmy Ottogi w słoiku o pojemności 500g. Koreańska herbata z popularnego w Azji południowo-wschodniej owocu o nazwie yuzu, który wyglądem i smakiem przypominam cytrynę. W połączeniu z miodem tworzy niezwykłą kompozycję o wyjątkowym smaku. Owoc ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Herbata z yuzu idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych. Przygotowując herbatę zalej 1 łyżeczkę koncentratu, 200ml ciepłej wody ( nie wrzątkiem ), dokładnie wymieszaj. Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Napój Imbirowy 70g z Imbiru 10 Saszetek HOTTA
Opis: Napój z imbiru firmy Hotta, to wyselekcjonowany imbir dojrzewający około 11-12 miesięcy. Bez dodanych sztucznych barwników czy aromatów. Napój rozgrzewa i orzeźwia.
Wysyłka w:: 24 godziny
Koreańska Herbata Yuzu Cytrynowa z Miodem 500g OTTOGI
Opis: Herbata koreańska yuzu cytrynowa z miodem firmy Ottogi w słoiku o pojemności 500g. Koreańska herbata z popularnego w Azji południowo-wschodniej owocu o nazwie yuzu, który wyglądem i smakiem przypominam cytrynę. W połączeniu z miodem tworzy niezwykłą kompozycję o wyjątkowym smaku. Owoc ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Herbata z yuzu idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych. Przygotowując herbatę zalej 1 łyżeczkę koncentratu, 200ml ciepłej wody ( nie wrzątkiem ), dokładnie wymieszaj. Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Herbata Jujube Koreańska 400g ALLGROO
Opis: Herbata koreańska o smaku jujube firmy Allgroo w słoiku o pojemności 400g. Koreańska herbata z owocem jujube w formie płynnej konfitury o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Rewelacyjna w smaku, a co więcej działa leczniczo. Napój idealny w każdej sytuacji na każdą porę!
Herbata jujube ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych.
Przygotowanie: Dodaj 1-2 łyżeczki na około 250ml gorącą wody - na rozgrzanie, lub zimnej dla ochłody latem.
Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Aloe Vera Koreańska 400g ALLGROO
Opis: Herbata koreańska o smaku aloesu firmy Allgroo w słoiku o pojemności 400g. Koreańska herbata z aloesem w formie płynnej konfitury o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Rewelacyjna w smaku, a co więcej działa leczniczo. Napój idealny w każdej sytuacji na każdą porę!
Herbata aloesowa ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych.
Przygotowanie: Dodaj 1-2 łyżeczki na około 250ml gorącą wody - na rozgrzanie, lub zimnej dla ochłody latem.
Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Imbirowa Koreańska 400g ALLGROO
Opis: Herbata koreańska imbirowa firmy Allgroo w słoiku o pojemności 400g. Koreańska herbata z imbirem w formie płynnej konfitury o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Rewelacyjna w smaku, a co więcej działa leczniczo. Napój idealny w każdej sytuacji na każdą porę!
Herbata imbirowa ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych, pozytywnie wpływa na górne drogi oddechowe, ból gardła oraz chrypkę. Idealnie spisuje się również jako ciepły napój o niezwykłych walorach smakowych.
Przygotowanie: Dodaj 1-2 łyżeczki na około 250ml gorącą wody - na rozgrzanie, lub zimnej dla ochłody latem.
Proporcje koncentratu można oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć wedle własnych upodobań.
Wysyłka w:: 24 godziny
Zielona Chińska Herbata 500g GREETING PINE
Opis: Chińska herbata o zielonym kolorze znacznie różni się od zwykłej czarnej herbaty nie tylko kolorem, a również smakiem. Została poddana jedynie minimalnej oksydacji. Został pominięty proces fermentacji, co odróżnią ją od herbaty czarnej.
Zielona Herbata Jaśminowa Liściasta Puszka 200g GREETING PINE
Opis: Herbata jaśminowa to tak naprawdę herbata zielona liściasta z dodatkiem wysuszonych kwiatów jaśminowych. Aromat jest dość intensywny i przyjemny. Aby dobrze zaparzyć tą herbatę wystarczy 2-3 gramy suszonej herbaty zalać wrzącą wodą o temperaturze 85-95 stopni Celsjusza, po czym pozostawić na 4-5 minut parzenia.
Wysyłka w:: 24 godziny
Zielona Herbata Jaśminowa 250g GREETING PINE
Opis: Zielona herbata jaśminowa w opakowaniu 250g to jedna z najczęściej spożywanych herbat w chinach. Jest to zielona herbata aromatyzowana kwiatem jaśminu, przez co uzyskuje rewelacyjny smak oraz aromat. Proces aromatyzowania jest czasochłonny, jednak wypicie filiżanki takiej herbaty jest bezcenne.
Wysyłka w:: 24 godziny
Zielona Herbata Matcha w Proszku 80g SHAN WAI SHAN
Opis: Herbata matcha w proszku w zamykanym opakowaniu o zawartości 80g. Posiada wiele właściwości zdrowotnych oraz rewelacyjny nietypowy azjatycki smak. Ceniona w całej Azji za swoje dobroczynne substancje oraz witaminy. W kraju kwitnącej wiśni parzenie herbaty matcha to rytuał od tysiąca lat. Herbata posiada bardzo szerokie zastosowanie, używana w kosmetyce, ma działanie odmładzające, pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu oraz uspakaja i dodaje energii do działania.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Oolong Smak Premium w Puszce 50g SHAN WAI SHAN
Opis: Oolong to półfermentowana herbata. Rodzaj ten bywa nazywany herbatą turkusową lub wulong. Chińska tradycja mówi, że w imbryczku susz herbaciany przyjmuje postać smoka. Stąd inna nazwa tej herbaty – smocza. Oolong to pośrednia grupa pomiędzy herbatami zielonymi a czarnymi, często mylnie określana mianem herbat czerwonych. Oolongi charakteryzują się one niepowtarzalnym smakiem i aromatem z wyczuwalną kwaskowatą nutą z odcieniem owocowym. Produkt w wygodnej do użycia puszce, co ułatwia przechowywanie i użytkowanie.
Warto nadmienić, iż ów posmak jest efektem techniki obróbki i suszenia liści. Na żadnym etapie produkcji do suszu nie jest dodawany jakikolwiek sztuczny aromat. Mimo zatem unikalnego zabarwienia smaku otrzymają Państwo produkt ALL-NATURAL bez jakichkolwiek - a zwłaszcza sztucznych dodatków. Oolong charakteryzuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi: wspomaga układ krwionośny oraz immunologiczny człowieka, pozytywnie wpływa na skórę, zęby i kości, pobudza procesy trawienne i poprawia pracę żołądka, pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi oraz florę bakteryjną w jelicie grubym, regularne picie herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 90°C i parzyć około 3-5 minut. Herbatę można parzyć wielokrotnie, gdyż ciasno zwinięte, całe liście otwierają się oddając za każdym razem aromat.
Wysyłka w:: 24 godziny
Zielona Chińska Herbata Premium w Puszce 50g SHAN WAI SHAN
Opis: Chińska herbata o zielonym kolorze znacznie różni się od zwykłej czarnej herbaty nie tylko kolorem, a również smakiem. Została poddana jedynie minimalnej oksydacji. Został pominięty proces fermentacji, co odróżnią ją od herbaty czarnej.
Wysyłka w:: 24 godziny
Zielona Herbata Jaśminowa Liściasta Premium w Puszce 50g SHAN WAI SHAN
Opis: Herbata jaśminowa to tak naprawdę herbata zielona liściasta z dodatkiem wysuszonych kwiatów jaśminowych. Aromat jest dość intensywny i przyjemny. Aby dobrze zaparzyć tą herbatę wystarczy 2-3 gramy suszonej herbaty zalać wrzącą wodą o temperaturze 85-95 stopni Celsjusza, po czym pozostawić na 4-5 minut parzenia.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Biała Shou Mei Długowieczne Brwi 50g
Opis: Herbata której nazwę można przetłumaczyć jako "Długowieczne Brwi" jest tak nazywana ze względu na rdzawego koloru listki i pączki herbaciane. Napar jest bogaty w smaku, ma nutkę wanilii i bambusa.
Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.
Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.
Sposób zaparzania: Zalać wodą o temp. 90°C, parzyć 5 minut.
Właściwości zdrowotne herbaty białej:
- Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
- Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
- Zawiera dużo witaminy C,
- Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
- Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
- Redukuje napięcie i stres.
Wysyłka w:: 24 godziny
Niebieska Herbata Klitoria Ternateńska Butterfly Pea 15g
Opis: Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea L.) zwana również niebieską herbatą czy groszkiem motylkowym to roślina uprawiana głównie w Azji. Ma delikatny, ziołowy posmak, a po zaparzeniu urzeka nas swoją piękną turkusową barwą. Roślina ta od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej, jako panaceum na wiele dolegliwości.
Właściwości prozdrowotne kwiatów grochu motylkowego:
- są bogate w przeciwutleniacze odpowiadające za spowalnianie procesów starzenia, wyłapują także niebezpieczne wolne rodniki, które są przyczyną wielu chorób, np. nowotworów,
- flawonoidy działają przeciwzapalnie oraz stabilizująco,
- antocyjany przyczyniają się do gojenia błony śluzowej wyścielającej żołądek.
Suszone kwiaty klitorii ternateńskiej zawdzięczają swój piękny, niebieski kolor licznym antocyjanom obecnym w ich komórkach. Antocyjany są grupą organicznych związków pochodzenia roślinnego. Są naturalnymi barwnikami, a po zalaniu kwiatów płynem napar zmienia kolor w zależności od poziomu pH dodanej do niej substancji. Po zaparzeniu klitoria zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Przy użyciu zaledwie kilku kwiatów możemy cieszyć się piękną barwą przygotowanych specjałów :)
Napar z klitorii można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. W krajach azjatyckich niebieska herbata podawana jest z miodem i cytryną, jako napój orzeźwiający. Popularnym sposobem na wykorzystanie kwiatów klitorii jest również przygotowanie koktajli z kwiatami zamrożonymi w kostkach lodu. Napój zmieni swoją barwę po rozpuszczeniu się kostek. Klitorii możemy użyć również do barwienia drinków, deserów, przystawek, oraz innych potraw - by zaskoczyć najbliższych hipnotyzującymi, błękitnymi przysmakami :) Zachowując przy tym 100% naturalnego składu i 0% sztucznych barwników.
Wysyłka w:: 24 godziny
Zielona Herbata Matcha w Proszku Naturalna 50g
Opis: Matcha to tradycyjna, dalekowschodnia herbata, która stanowi podstawę japońskiego ceremoniału parzenia herbaty – Chanoyu. Ta odmiana zielonej herbaty ma postać bardzo drobnego pyłku i wymaga zupełnie odmiennego sposobu parzenia niż inne susze herbaciane. W Japonii, swojej ojczyźnie, matcha nie jest sposobem gaszenia pragnienia lub potrzeby rozgrzania.
Chanoyu to głębokie przeżycie, na które składa się wiele elementów. W ceremonii tej ważne jest wszystko – wystrój wnętrza, jego wyposażenie, akcesoria herbaciane, nawet odpowiedni temat rozmowy. Wszystko to ma na celu podkreślenie wyjątkowości chwili.
W tradycyjnym sposobie parzenia herbaty matcha używa się specjalnych akcesoriów. Do zagotowania wody służy cha-gama. Proszek herbaciany nabiera się bambusową łyżeczką i wsypuje do miseczki w proporcji 3 łyżeczki na osobę. Z pomocą bambusowej chochelki – cha-shaku (hishaku) nabiera się wody o temperaturze około 70-80°C i zalewa herbatę. Kolejną czynnością jest mieszanie z użyciem specjalnej bambusowej miotełki – cha-sen. Napar ubija się aż do powstania piany i całkowitego rozpuszczenia proszku. Po tym wszystkim czarkę z herbatą gospodarz podaje gościowi, który dziękuje słowami „Otemae chodai itashimasu” i trzykrotnie obraca naczynko uniesione w górę.
Napar z herbaty matcha jest bardzo wykwintny. Mocny, często cierpki napar jest niedoceniany w Europie. Często uważa się bowiem, że zachwyt nad nią spowodowany jest nie smakiem, a otoczką, jaka towarzyszy jej parzeniu. I tu rozwiewamy wątpliwości: sposób parzenia ma ogromny wpływ na smak herbaty. Zbyt wysoka temperatura wody sprawi, że napar będzie gorzki i niesmaczny. Zbyt duża ilość proszku skutkuje tym samym. Odwrotna sytuacja – za mało suszu – sprawi, że nie poczujemy nic.
Proponowana przez nas herbata zielona matcha pochodzi z najszlachetniejszych odmian chińskich krzewów herbacianych. Dzięki temu jej samk jest bardzo delikatny a zarazem bogaty.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Biała i Zielona Nektar Bogów Aromatyczna 50g
Opis: Nektar bogów jest mieszanką najszlachetniejszych odmian herbaty białej z dodatkiem zielonej Banchy. Soczyste owoce i pączki róży nadają naparowi wspaniały aromat i podkreślają smak. Nazwa herbaty jest jak najbardziej adekwatna – smakuje jak prawdziwy nektar godny olimpijskich bogów.
Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.
Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.
Sposób zaparzania: Wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Właściwości zdrowotne herbaty białej:
- Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
- Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
- Zawiera dużo witaminy C,
- Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
- Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
- Redukuje napięcie i stres.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Zielona Ósmy Cud Świata Super Aromat 50g
Opis: Ósmy cud świata to doskonała w smaku mieszanka najlepszych, wysokogatunkowych herbat (zielonej, białej i żółtej). Jej niesamowity, egzotyczny smak zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Herbata Biała i Zielona Płatek Śniegu Delikatna 30g
Opis: Płatek śniegu to doskonała w smaku mieszanka na bazie herbaty białej i zielonej. Charakteru nadają jej korzenne przyprawy: goździki i cynamon. Skórka pomarańczy dodaje całej kompozycji przyjemnej, orzeźwiającej nuty.
Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.
Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.
Sposób zaparzania: Wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Właściwości zdrowotne herbaty białej:
- Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
- Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
- Zawiera dużo witaminy C,
- Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
- Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
- Redukuje napięcie i stres.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Biała Owocowa Chińska Shou Mei Brzoskwinia Nektarynka 50g
Opis: Brzoskwinia i nektarynka to wyjątkowa w smaku, biała herbata z dodatkiem aromatycznych owoców. Przygotowana jako mrożona herbata jest idealna na upalne dni.
Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.
Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.
Sposób zaparzania: Zalać wodą o temp. 90°C, parzyć 5 minut.
Właściwości zdrowotne herbaty białej:
- Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
- Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
- Zawiera dużo witaminy C,
- Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
- Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
- Redukuje napięcie i stres.
Wysyłka w:: 24 godziny
Czystek Suszony Turecki Cistus Incanus Zioło 500g TARGROCH
Opis: Czystek w opakowaniu 500g firmy Targroch. Dziko rosnąca roślina lecznicza, występująca na glebach obfitych w magnez, w południowej Europie. Czystek jest obfitym źródłem związków roślinnych, o nazwie polifenole. Posiadają silne działanie antyoksydacyjne i immunologiczne. Mają właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, antybiotyczne, antyoksydacyjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Polifenole wykazują silne właściwości antybiotyczne, hamują rozwój wirusów. Polifenole są do 100 razy silniejsze od witaminy C, i 25 razy skuteczniejsze od witaminy E.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Zielona Sencha Zielone Wzgórze Goji 50g
Opis: Zielone wzgórza to bogata kompozycja, której tło stanowi zielone herbata z pierwszych, wiosennych zbiorów. Na pierwszy plan wysuwają się jednak aromaty i smaki owoców, zwłaszcza jagód Goji.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Zielona Sencha Truskawki w Szampanie 50g
Opis: Truskawki w szampanie to wyjątkowa herbata aromatyzowana na bazie zielonej Senchy o niebanalnym, truskawkowym aromacie.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Zielona Chun Mee Leśny Elf Zdrowa 50g
Opis: Leśny elf to mieszanka powstała na bazie zielonej herbaty Chun Mee, która daje jasnożółty przejrzysty napar o delikatnym i orzeźwiającym smaku. Leśne owoce i truskawki dodają herbacie wspaniałego aromatu i smaku.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie. Napar z niej nie musi być wcale zielony. Po zalaniu wodą otrzymujemy w filiżance jasny płyn o odcieniu przechodzącym od żółtego do brązu.
Sposób parzenia: Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza (ok. 5 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je ok. 3 minut. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, ale niestety gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.
Ciekawostki: Od wielu lat naukowcy badają właściwości zielonej herbaty i od wielu lat badania te potwierdzają jej dobroczynny wpływ na działanie organizmu. Zielona herbata jest źródłem licznych mikro- i makroelementów oraz witamin. Zawarta w naparze z zielonej herbaty tanina neutralizuje pobudzające właściwości teiny, pomaga się zrelaksować i odprężyć nie wywołując uczucia otępienia. W magazynie „Phytomedicine” opublikowane zostały wyniki badań, które potwierdzają zdolność polifenoli pochodzących z zielonej herbaty do zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwory. Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle dowiedli, że polifenole pomagają również neutralizować działanie nadtlenku wodoru oraz beta-amyloidu. Substancje te są odpowiedzialne za zwiększanie ryzyka zachorowania na choroby neurodegradacyjne, takie jak demencja, Choroba Alzheimera czy Parkinsona. Badania w tym kierunku prowadziło grono szwajcarskich badaczy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei pod kierunkiem profesora Christopha Beglingera i profesora Stefana Borgwardta. Wyniki ich analiz zostały opublikowane w czasopiśmie „Psychopharmacology”.
Polifenole z zielonej herbaty przyczyniają się również do poprawy kondycji skóry, spowalniają procesy jej starzenia i hamują proces tworzenia zmarszczek. Dodatkowo pomagają nawadniać i odżywiać skórę od wewnątrz, chroniąc ją przed wysuszaniem i łuszczeniem. Antybakteryjne działanie polifenoli doskonale wpływa na florę bakteryjną jamy ustnej – związki te, bowiem, neutralizują bakterie odpowiedzialne za degradację szkliwa i narastanie płytki nazębnej. Szeroka gama aktywnych przeciwutleniaczy wspiera walkę z wolnymi rodnikami co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka potencjalnego zachorowania na nowotwory skóry.
W 1994 roku Tohoku University School of Public Policy w Japonii przeprowadzono eksperyment na grupie ponad 40 000 tysięcy mężczyzn w wieku od 40 do 79 lat, którzy nie chorowali nigdy na nowotwory i choroby serca. Wynik doświadczenia udowodnił, że przyjmowanie 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia aż o 26% i aż o 16% obniża prawdopodobieństwo zachorowania na inne dolegliwości. Grupę kontrolną stanowili mężczyźni przyjmujący tylko 1 filiżankę zielonej herbaty dziennie.
Pracownicy Vanderbilt University Medical Center przebadali 240 osób przyjmujących codziennie ekstrakt z zielonej herbaty w postaci kapsułki. Po 12 tygodniach osoby otrzymujące ekstrakt miały aż o 16% niższy poziom szkodliwej frakcji cholesterolu i o 11% całkowity poziom cholesterolu we krwi. Wyniki opublikowane w 2005 roku w „American Journal of Clinical Nutrition” (styczeń 2005, str. 122-129) wykazują, że „dzienna konsumpcja herbaty w określonych dawkach przez 12 tygodni zmniejsza poziom tłuszczu w ciele, co sugeruje, że te związki mogą służyć do leczenia otyłości.”
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Zielona Sencha Pikantny Romans 50g
Opis: Pikantny romans jest ciekawą kompozycją na bazie zielonej herbaty Sencha. To, co wyróżnia tę mieszankę z pośród innych jest jej pikantny smak. Odrobina pieprzu czerwonego i białego nadają całości niecodziennego charakteru.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Zielona Aromatyzowana Letni Powiew 50g
Opis: Letni powiew to skomponowana na bazie Senchy, aromatyczna mieszanka herbaciana. Charakteryzuje się wyjątkowym, owocowym smakiem i doskonałym aromatem poziomek, malin i truskawek. Suszone polskie owoce w połączeniu z delikatnym smakiem zielonej herbaty tworzą smakowitą kompozycję. Letni powiew jest idealną propozycją zarówno na długie, jesienne wieczory, jak i na ciepłe wiosenne poranki. Starannie dobrana kompozycja suszonych owoców nadaje herbacie głębokiego owocowego aromatu i słodkiego smaku. Z każdym kolejnym łykiem herbaty zielonej Letni Powiew przeniesiemy się wspomnieniami w sam środek ciepłego polskiego lata.
Oprócz obłędnego owocowego smaku zaletą letniego powiewu jest fakt, iż wszystkie suszone owoce, które znajdziesz w swoim naparze będziesz mógł zjeść ! Spróbuj i przekonaj się sam, jak smakowity jest nasz najnowszy specjał herbaciany i zaskocz swoją rodzinę czy znajomych aromatyczną mieszanką herbacianą letni powiew :)
China Sencha to klasyczna chińska herbata. Listki tej herbaty pochodzą z wczesnych zbiorów i nie są poddawane procesowi fermentacji. Po zaparzeniu otrzymujemy napar o pełnym, czystym i jasnozielonym kolorze. Wyraźny, przyjemny smak na długo pozostaje w ustach. Jest on jednak delikatniejszy od naparu z Senchy japońskiej.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości prozdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie. Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.
Sposób parzenia: Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 80 stopni Celsjusza (3-5 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je ok. 2-3 minut. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, niestety gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla Pana, a trzecie do podlania kwiatów”.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Zielona Kaktusowa z Miętą Jakość Premium 50g
Opis: Kaktusowa z miętą i zieloną herbatą to herbata wyprodukowana na bazie Senchy o wyjątkowym, delikatnym smaku oraz doskonałym aromacie. Warto jej spróbować :-)
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Orzeźwiająca Energia Guarana Energy Tea 50g
Opis: Energy tea guarana to wyjątkowy napar ziołowo-owocowy, który doda Ci energii, pobudzi i wzmocni cały organizm. Zawarta na kompozycji guarana naturalnie budzi i dodaje chęci do działania. Herbaty ziołowe, zwane najczęściej ziołami, to wysuszone i odpowiednio rozdrobnione surowce roślinne, przeznaczone do wytrawiania wodą. Mogą występować w postaci jednoskładnikowej lub wieloskładnikowej, tzw. mieszanki ziołowe. Zioła służą głównie do sporządzania w warunkach domowych wyciągów wodnych, najczęściej przez zaparzanie gorącą wodą, do użytku wewnętrznego (napój) lub zewnętrznego (płukanka, kąpiel, okład).
Picie ziołowych naparów znajduje coraz więcej zwolenników ze względu na ich liczne zalety. Dzięki właściwemu przygotowaniu naparu do wyciągu wodnego przechodzi zwykle znaczna część substancji czynnych występujących w surowcu roślinnym. Najważniejszym kryterium jakości jest tu przecież ilość uwalnianych związków czynnych oraz ich stężenie w roztworze.
Guarana posiada skutki stymulujące i termoregulacyjne, zwiększa czujność psychiczną, powoduje oddalenie zmęczenia, zwiększa wytrwałość i odporność fizyczną. Guarana to tonikum lecznicze, zwalniające przedwczesne starzenie się, odtruwa organizm, jest pożyteczną przy wzdęciach, nadwadze, przy zaburzeniach trawiennych, przy przedwczesnej miażdżycy tętnic. Guarana to delikatny psychostymulator, działa szybko, efektywnie, rewitalizuje ducha i ciało.
Sposób przyrządzania: zalać wodą o temp. 96°C, parzyć 5-8 minut. Herbata ziołowa nie musi wcale ustępować nowocześniejszym postaciom leku, mimo że, jest tylko środkiem profilaktycznym i wspomagającym terapię zasadniczą.
Przygotowanie naparu jest bardzo proste, wręcz podobne do parzenia najzwyklejszej herbaty. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej proporcji pomiędzy rozdrobnionym surowcem a wrzątkiem. Po zalaniu wrzątkiem napar należy odstawić pod przykryciem na pewien czas (można używać specjalnych kubeczków z przykrywką do sporządzania naparów ziołowych). Następnie odcedzić, gdy jest jeszcze ciepły.
Wysyłka w:: 24 godziny
Zielona Herbata Liściasta Sencha Moc Aloesu Naturalna 50g
Opis: Moc aloesu to orzeźwiająca kompozycja na bazie zielonej herbaty z dodatkiem egzotycznych owoców i cennego aloesu.
Rokitnik zwyczajny będący jednym ze składników tej herbaty to zioło stosowane w staromongolskiej i tybetańskiej medycynie naturalnej jako remedium na choroby żołądka. Zawiera dużo witaminy C oraz B, jest bogaty w kwas foliowy.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.
Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Właściwości zielonej herbaty:
- Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
- Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu.
- Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
- Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
- Wzmacnia zęby i kości.
- Reguluje procesy trawienne.
- Hamuje procesy starzenia.
- Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
- Chroni przed wirusami i grypą.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi.
- Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.
- Neutralizuje nikotynę.
- Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Zielona z Owocami Mona Lisa Super Smak 50g
Opis: Mona lisa to kompozycja dwóch gatunków zielonej herbaty i kawałków owoców. Mieszanka ta ma wspaniały, lekko kwaskowaty smak i intrygujący, jak uśmiech mona lisy, aromat.
Herbata zielona była znana najwcześniej spośród wszystkich typów herbat. W Chinach i Japonii uchodziła za napój codzienny. Ceniona za właściwości zdrowotne przekonała do siebie wielu miłośników prowadzenia zdrowego trybu życia w Europie.
Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż herbata czarna a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Z początku wydawać się może, że nie jest ona dużo warta i możemy zniechęcić się do jej picia. Nie można jednak rezygnować, bo im więcej jej pijemy, tym bardziej można docenić jej smak.
Od wielu lat naukowcy badają właściwości zielonej herbaty i od wielu lat badania te potwierdzają jej dobroczynny wpływ na działanie organizmu. Zielona herbata jest źródłem licznych mikro- i makroelementów oraz witamin. Zawarta w naparze z zielonej herbaty tanina neutralizuje pobudzające właściwości teiny, pomaga się zrelaksować i odprężyć nie wywołując uczucia otępienia. W magazynie „Phytomedicine” opublikowane zostały wyniki badań, które potwierdzają zdolność polifenoli pochodzących z zielonej herbaty do zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwory. Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle dowiedli, że polifenole pomagają również neutralizować działanie nadtlenku wodoru oraz beta-amyloidu. Substancje te są odpowiedzialne za zwiększanie ryzyka zachorowania na choroby neurodegradacyjne, takie jak demencja, Choroba Alzheimera czy Parkinsona. Badania w tym kierunku prowadziło grono szwajcarskich badaczy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei pod kierunkiem profesora Christopha Beglingera i profesora Stefana Borgwardta. Wyniki ich analiz zostały opublikowane w czasopiśmie „Psychopharmacology”.
Polifenole z zielonej herbaty przyczyniają się również do poprawy kondycji skóry, spowalniają procesy jej starzenia i hamują proces tworzenia zmarszczek. Dodatkowo pomagają nawadniać i odżywiać skórę od wewnątrz, chroniąc ją przed wysuszaniem i łuszczeniem. Antybakteryjne działanie polifenoli doskonale wpływa na florę bakteryjną jamy ustnej – związki te, bowiem, neutralizują bakterie odpowiedzialne za degradację szkliwa i narastanie płytki nazębnej. Szeroka gama aktywnych przeciwutleniaczy wspiera walkę z wolnymi rodnikami co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka potencjalnego zachorowania na nowotwory skóry.
Sposób parzenia: Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 80 stopni Celsjusza (3-5 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je ok. 2-3 minut. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, niestety gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Czarna Earl Greys Wife Mocna Premium 50g
Opis: Według znanej legendy, ta mieszanka herbaty była podarunkiem od wdzięcznego chińskiego mandaryna. Przypuszcza się, że posłannik wysłany do Chin przez Earl Greya wyświadczył mu przysługę (np. uratował mu życie, ale szczegóły nie są znane).
Kiedy smakowity podarunek mandaryna zaczął się kończyć, Earl Grey poprosił kupców herbaty, aby skomponowali mu taką herbatę. Mieszanka ta stała się ulubioną mieszanką rodziny Grey. Gdy ich goście próbowali dowiedzieć się skąd pochodzi, byli kierowani do Twinings, w Londynie, proszono tam o nią powołując się na imię Earl Greya.
Herbata Earl Grey's Wife jest wariacją na temat podstawowej mieszanki czarnej herbaty i olejku z bergamotki. Dodatek skórki pomarańczowej i cytynowej nadają naparowi orzeźwiającą nutę. Płatki bławatka nadają herbacie przyjemny, kwiatowy aromat.
Pomarańcza bergamotka jest stosowana jako dodatek smakowy do herbaty Earl Grey. Olejek jest ekstrahowany ze skórki małej, kwaśnej pomarańczy (Citrus bergamia or Citrus aurantium bergamia ), kształtem zbliżonej do gruszki, która uprawiana jest w południowych Włoszech, ale pochodzi z Wietnamu i Południowych Chin.
Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.
Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.
Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.
Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.
Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.
Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Czarna Śliwka w Cynamonie Mocna Aromatyczna 50g
Opis: Śliwka w cynamonie to wyjątkowa w smaku mieszanka na bazie czarnej herbaty Cejlon z dodatkiem suszonej śliwki i aromatycznego cynamonu. To doskonałe połączenie smaków i aromatów na zimowe wieczory.
Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.
Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.
Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.
Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.
Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.
Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Czarna Tradycyjna Masala Chai Mocna 50g
Opis: Masala chai to aromatyczna, tradycyjna mieszanka na bazie czarnej herbaty. Zwyczaj parzenia czarnej herbaty z korzennymi przyprawami z dodatkiem mleka wywodzi się z Indii, gdzie masala chai można kupić przy straganach na każdej ulicy. Słodko-korzenny napar doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Czarna herbata masala chai to również świetny napar na chłodne wieczory. Zawarte w mieszance przyprawy rozgrzewają. Masala chai doskonale smakuje z dodatkiem mleka.
Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.
Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 96°C i parzyć około 5-8 minuty.
Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.
Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.
Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.
Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Mleczna Milk Oolong Smak Premium 50g
Opis: Oolong to półfermentowana herbata. Rodzaj ten bywa nazywany herbatą turkusową lub wulong. Chińska tradycja mówi, że w imbryczku susz herbaciany przyjmuje postać smoka. Stąd inna nazwa tej herbaty – smocza. Oolong to pośrednia grupa pomiędzy herbatami zielonymi a czarnymi, często mylnie określana mianem herbat czerwonych. Oolongi charakteryzują się one niepowtarzalnym smakiem i aromatem z wyczuwalną kwaskowatą nutą z odcieniem owocowym.
Połączenie herbaty i mleka nie jest czymś nowym. Mleko dodaje się do herbaty m.in. w Anglii, Mongolii, Nepalu i Indiach. W Polsce taka mieszanka znana jest pod nazwą "bawarka", która kojarzy się wszystkim z Bawarią. Przyjmuje się jednak, że jest to napój wywodzący się z kuchni francuskiej i składający się z herbaty oraz syropu z paproci Adiantum capillus-veneris, podawanym na ciepło. Bawarka może być przygotowywana z czarnej herbaty lub z różnych herbat smakowych.
Dla smakoszy bawarki lub poszukiwaczy ciekawych smaków proponujemy Milk Oolong! Jest to najwyższej jakości chińska herbata półfermentowana pochodząca z Anxi w prowincji Fujian. Ma niepowtarzalny smak, który zawdzięcza specjalnej technice pozwalającej nadać mleczny aromat jeszcze przed wysuszeniem liści. Uzyskany napar ma mocną żółtozłotą barwę i delikatny, mleczny posmak.
Warto nadmienić, iż ów posmak jest efektem techniki obróbki i suszenia liści. Na żadnym etapie produkcji do suszu nie jest dodawany jakikolwiek sztuczny aromat. Mimo zatem unikalnego zabarwienia smaku otrzymają Państwo produkt ALL-NATURAL bez jakichkolwiek - a zwłaszcza sztucznych dodatków. Milk Oolong charakteryzuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi: wspomaga układ krwionośny oraz immunologiczny człowieka, pozytywnie wpływa na skórę, zęby i kości, pobudza procesy trawienne i poprawia pracę żołądka, pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi oraz florę bakteryjną w jelicie grubym, regularne picie herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 90°C i parzyć około 3-5 minut. Herbatę można parzyć wielokrotnie, gdyż ciasno zwinięte, całe liście otwierają się oddając za każdym razem aromat.
Wysyłka w:: 24 godziny
Herbata Czarna Aromatyczna Beczka Rumu 50g
Opis: Beczka rumu to wyśmienity w smaku czarna herbata o aromacie rumowym. Korzenne przyprawy oraz kawałki pomarańczy sprawiają, że całość stanowi harmonijną kompozycję.
Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.
Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.
Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.
Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.
Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.
Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.
Wysyłka w:: 24 godziny