Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail
12,90 zł
Sushi Tempura Maki
SKŁADNIKI:
- kilka sztuk surowych krewetek black tiger
- 300g ryżu do sushi
- 1 ogórek
- kilka płatków wodorostów nori
- pasta wasabi
- 1 łyżka wina mirin
- kilka łyżeczek serku philadelphia
- trochę mąki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kostek lodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wody
- szczypta proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Krewetką usuwamy pancerz, na grzebiecie robimy im nacięcie i usuwamy wnętrzności. Tak wyczyszczone krewetki doprawiamy przyprawami: solą, sosem sojowym i mirin.
2. Tutaj znajdziesz łatwy przepis na przygotowanie ryżu do sushi.
3. Przygotowanie ciasta tempura. W naczyniu łączymy składniki: wodę, lód, sól oraz proszek do pieczenia.
4. Po 10 minutach marynowania się krewetek, nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Następnie obtaczamy je w przygotowanej tempurze i smażymy w większej ilości rozgrzanego oleju na 4 minuty. Po tej czynności odkładamy krewetki i usuwamy z nich patyczki, odstawiamy do ochłonięcia.
5. Na macie do zwijania sushi umieszczamy (matową stroną ku górze) arkusz nori. Na 2/3 powierzchni arkusza nori układamy jednolitą, centymetrową warstwę ryżu. Następnie umieszczamy podłużnie: krewetki, pasek wasabi i pasek ogórka oraz serek philadelphia.
6. Wszystkie składniki na macie powoli zawijamy, delikatnie dociskając. Otrzymaną rolkę dzielimy na 8 części. Smacznego :)
Przepis Wideo:
Sushi Tempura Maki
Potrzebujesz Składniki Do Sushi?
Wszystko Znajdziesz U Nas:
Ryż Do Sushi