Tajskie owoce i warzywa
Jak przenieść tajskie słodkie smaki i aromaty do swojej kuchni? Najprostszym sposobem jest wybór tamtejszych owoców i warzyw. Aby nie narazić się na zakup długo przewożonych owoców, które mogą utracić swoją świeżość, najlepiej zdecydować się na tajskie owoce czy warzywa w wersji konserwowej. Sprawdź nasz asortyment i kup tajskie owoce i warzywa już dzisiaj!
Tajskie warzywa i owoce w Twojej kuchni
Tajlandia słynie z tego, że na każdym kroku spotkać można tajskie owoce i warzywa. Nie dość, że są one ogólnie dostępne, to wykorzystuje się je na naprawdę wiele sposobów. Dla Polaków są one o tyle ciekawe, że w większości nie są to owoce i warzywa uprawiane w naszym kraju. Mowa tu przede wszystkim o roślinach takich jak: jackfruit, marakuja i papaja, a także o pędach bambusa czy kiełkach fasoli mung (doskonałych do bardzo znanej potrawy z kuchni tajskiej - pad thai). Tajskie owoce i warzywa konserwowe można jeść prosto z puszki, można je też jednak poddawać obróbce cieplnej. Mogą być też one bazą lodów, a także koktajli.
Co można przygotować z tajskich owoców i warzyw?
Owoce tajskie będą doskonałym dodatkiem do tajlandzkich naleśników. Bardzo popularną opcją jest także deser w postaci kleistego ryżu z mango albo z papają. Tego rodzaju danie podaje się najczęściej polane zagęszczonym słodkim mlekiem kokosowym. Jest to posiłek, który dodaje energii na wiele godzin. Tajskie warzywa i owoce stanowią część naprawdę wielu dań, ponieważ Tajlandczycy bardzo lubią słodko-kwaśne smaki. Tajska kuchnia opiera się z tego względu na tajskich roślinach, które są powszechnie wykorzystywane w daniach obiadowych. Owoce tajskie stają się wtedy dodatkiem do kurczaka lub też do owoców morza. Konserwowej papai użyć można jednak nie tylko do obiadu, ale np. do przygotowania pikantnej sałatki som-tam. Oprócz tego pysznego owocu znajdą się w niej (również dostępne w naszej ofercie) papryczki chili, sos rybny, a także pomidory, zielony groszek, suszone krewetki i orzeszki ziemne. Kolejną bardzo oryginalną opcją jest sałatka rybna z mango, cebulą szalotką, chili i sosem rybnym. Warto więc wybrać tajskie owoce i warzywa konserwowe dla siebie, by móc przekonać się, jak ciekawie mogą przenikać się nieznane wcześniej połączenia smakowe.